En annan kategori

Är bilder här laddar jag upp bilder :)

Nya kategorier

Har ngr nya kategorier Skötselråd här lägger jag upp skötsel råd för marsvin

Nu är dom här!

Nu är svinen här. Skall lägga in bilder på datorn som jag kan ladda upp. Men det får vänta. Testade ute buren. Men dom smet under den så fick lägga fast den med spik i marken så nu rymmer dom nog inte. Men jag vågar inte lämna dom utan uppsyn då man aldrig vet vad som händer... Dom var ute i ca 20 min då jag vill vänja deras magar vid så mycket gräs. Imorgon blir det nog lite längre :)

Jag skrev ju igår...

Men marsvinen kommer först idag. Så nu längtar jag hur mycket som helst. Jag vill bara att dom skall komma nu. Så nu sitter jag bara här och väntar och väntar men dom kommer  först ca kl 4 så får väl vänta. :(

Kompostgaller

Idag har jag varit och handlat grönt kompostgaller till marsvinen har 8 bitar som jag sätter ihop och då blir det en hage på 180x180. Hagen är utomhus och imorgon skall dom få testa den. Dom kommer inte gå ute dygnet runt utan kommer komma in till natten efter som det finns både katt och hund här.  Grisarna kommer hem idag då dom har varit hos en vän medan vi var bortresta. Längtar redan efter gullegrynen.

Vad är marsvin?

Hej 
I det här inlägget skall jag skriva om vad marsvin egentligen är för några :)
Marsvin 
Marsvinen kommer från peru och där används dom till köttproduktion ( cuy marsvin en större variant av marsvin) Men tam marsvinen är hur bra kompisar som helst. Dom lär sig snabbt att när du öppnar kylen så blir det mat och så piper dom.
Marsvins ljud
Marsvin pratar som vi människor med varandra.
Kurrande: Kan betyda att dom är rädda eller att dom uppvaktar varandra
Högt pip. Marsvinet har ont och piper högt.
Skrikande pip: Marsvinen  vill ha mat! Dom piper inte i det vilda utan det har utvecklas när vi människor tagit hand om dom


Föda 
Hö är det viktigaste ett marsvin behöver. Ett marsvin skall alltid ha tillgång till bra hö. Marsvin skall alltid ha tillgång till friskt vatten som byts ca 1 gång per dag för att förhindra att alger bildas. Rengör vatten flaskan med borste inuti ca 3 gånger i veckan.  Marsvin kan inte producera c vitamin som människor så ge paprika, gurka,sallad,persilja och morot ofta ca 2 gånger per dag. 
Marsvin som husdjur


Att ha marsvin innebär ett stort ansvar. Marsvin är flockdjur och får enligt lag inte hållas utan att ha en marsvins kompis. En kanin kan inte ersätta ett marsvin och kan till och med skada marsvinet.t. Ett marsvin är ett bra första djur. Men ta inte första bästa från djuraffären utan kolla runt med olika uppfödare som du får förtroende för. Djuraffärer har inte så mycket erfarenhet och ger ofta fel råd. En uppfödare har ofta stor erfarenhet av marsvin. Håll uppe marsvinen så ofta som möjligt och bjud på ngt gott så förknippar dom dig med godis 
Buren
 Jag skulle säga att en bur på 140x50 är en bra bur för 2 marsvin undvik helst galler bur då det är mycket roligare för dina marsvin och dig att bygga en egen bur. Billy bokhyllan från ikea är en bra marsvins bur man vänder den bara andra hållet så får dom mera kontakt med dig utan att du ens håller ide.I en marsvins bur skall det finnas:
  • 1 eller flera hus
  • kvistar att tugga på
  • vattenflaska
  • grönsaker
  • marsvin
  • olika tunnlar
När du har hämtat ditt marsvin
När du har hämtat hem dina  eller din nya vän så skall du låta dom vänja sig vid buren och lukten i ditt hem. Lyft inte upp marsvinen mer än nödvändigt. Efter 1 dag kan du ta upp marsvinet och börja vänja det vid dig men inte för länge räcker med ca 5 min. 2 dagen kan du hålla uppe marsvinet i ca 7 min. 3 dagen kan du fortsätta öka tiden. Efter ca 2 veckor har marsvinet vant sig och du kan börja släppa marsvinet lös i en liten hage på golvet tänk på att ha vaxduk eller liknande under. Överdriv med olika hus och tunnlar så att dom kan leka och hoppa runt.
Hoppas du blev klokare på marsvin nu :)

RSS 2.0